Agnieszka Filip
10 Maj

Spaghetti bolognese po polsku w wersji light

Kto z nas nie lubi włoskiej kuchni? Spaghetti, pizza- kojarzą nam się jako dania tłuste, a już z pewnością takie, na które osoby dbające o prawidłową diete i zgrabną sylwetkę nie mogą sobie pozwolić. To spaghetti niczym nie przypomina tego, jakie można zjeść w Bolonii- jest zdecydowanie bardziej obfitujące w warzywa i nie jest tak tłuste, ale mnie taka wersja zdecydowanie bardziej odpowiada.

Ilość składników odpowiada daniu dla 4 osób.

Składniki:

Filet z indyka- 0,5 kg- ja proszę o zemlenie go w sklepie, nigdy nie kupuję gotowych mielonek,

Włoszczyzna mrożona lub świeża 450g,

Cebula- 1 duża sztuka,

Czosnek- 2 ząbki,

Passata pomidorowa- 1 butelka,

Świeże pomidory- opcjonalnie-4 sztuki,

Masło klarowane- 1 łyżka,

Przyprawy suszone- bzaylia, oregano, tymianek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie;

Natka pietruszki- do dekoracji,

Makaron pełnoziarnisty typu spaghetti lub gryczany makaron SOBA- ok. 70g/ osobę

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej masło klarowane, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnęty przez praskę czosnek. Następnie dodaj zmielone mięso z indyka i duś do momentu aż nie będzie surowe, pamiętaj aby mieszać co jakiś czas. Gdy mięso będzie gotowe, wrzucamy rozmrożona włoszczyznę lub świeżą pokrojoną w cieniutkie słupki, dodajemy przyprawy i dalej dusimy przez ok. 5 minut. Na koniec zalewamy całość pomidorową passatą i możemy dodać pokrokojne w kostkę pomidory. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 25- 30 min.

Gotowym sosem polewamy ugotowany w osolonej wodzie makaron i posypujemy dużą ilością świeżej natki pietruszki.

SMACZNEGO!

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ