Agnieszka Filip
02 Marz

Pieczone kotlety pieczarkowe z kaszy jagalnej

Dzisiaj coś dla miłośników obiadów w wersji wegetariańskiej . Powinny posmakować nawet mięsożercom :). Do tego z królową kasz- czyli kaszą jaglaną. Może nie wyglądają zbyt pięknie ale gwarantuję, że są smaczne. Zapraszam do wypróbowania.

Do wykonania będziemy potrzebować:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ( ok. 3/4 szklanki suchej kaszy)
  • 1 cebulę
  • 500 g pieczarek
  • 50 g sera mozzarella (twarda, żółta)
  • 1 łyżka parmezanu
  • 1 jajo
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego lub masła klarowanego
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz, tymianek, oregano

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. W między czasie na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Ściągamy ją z ognia, dodajemy kolejną łyżkę tłuszczu i podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki. Gotowe pieczarki blendujemy na dość gładką masę. Ser ścieramy na tarce (drobne oczka). Do ostudzonej kaszy dodajemy zblendowane pieczarki, cebulkę, starte sery, jajo, posiekany koperek i przyprawy. Wszystko razem mieszamy, lepimy kulki, spłaszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ