Agnieszka Filip
19 Gru

Ryba po grecku

Święta za pasem, zatem dzisiaj propozycja na jedną z wigilijnych potrw, dla tych którzy nie są fanami karpia ;)- ryba po grecku.

Składniki:

Filet z dorsza 120 g (sztuka)

Liść laurowy 1 g (1 sztuka)

Marchew 50 g (1 sztuka)

Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)

Pietruszka - korzeń 20 g (pół sztuki)

Przecier pomidorowy 7 g (1 łyżeczka)

Przyprawa tymianek 1,5 g (pół)

Seler korzeniowy 60 g (1 plaster)

Sok z cytryny 6 g (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

Rybę umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić

odrobiną soli, pieprzu i tymiankiem. Włożyć

do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.

Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych

oczkach. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa

i podsmażyć. Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać

liść laurowy i dusić do miękkości około 15 minut.

Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy,

sól, pieprz. Sos zagotować i zalać nim rybę. Odstawić

do ostygnięcia.

Twój komentarz




POKAŻ