Agnieszka Filip
13 Kwie

Sernik na zimno z truskawkami

Dzisiaj kolejny przepis z myślą o zbliżających się Świętach

Jakie ciasto planujecie przygotować na świąteczny stół? Jeśli nie macie jeszcze pomysłu, to proponuję:

Sernik na zimno z truskawkami- z przepisu wychodzi 10 porcji po 270 kcal

Potrzebujemy:

Twaróg sernikowy 1kg

Biszkopty 120 g

Truskawki świeże/mrożone 500 g

Galaretka truskawkowa 1 opakowanie

Żelatyna 2 łyżki

Mleko 110 g

Śmietanka 30% 150 g

Ksylitol/erytrol 150 g

Aromat waniliowy kilka kropel

Galaretkę przygotować według przepisu, odstawić. Biszkoptami wyłożyć tortownicę. Mleko zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić wcześniej namoczoną żelatynę. Substancję słodzącą, twaróg, śmietankę i aromat wymieszać. Przestudzona żelatynę zahartować kilkoma łyżkami masy twarogowej, następnie wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojone truskawki (kilka sztuk pozostawić do dekoracji), delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy. Włożyć do lodówki na pół godziny, następnie ozdobić truskawkami, wylać na wierzch galaretkę i wstawić ponownie do całkowitego stężenia.

Smacznego!🍓🍓🍓

Twój komentarz




POKAŻ