Agnieszka Filip
13 Maj

Hummus

Dziś Międzynarodowy Dzień Hummusu. Znacie, jadacie czy może to nie Wasze smaki? Ja hummus uwielbiam, choć najczęściej sięgam po te sklepowe z dobrym składem to zachęcam do wypróbowania dzisiejszego przepisu .

Składniki:

- 400g ciecierzycy konserwowej lub gotowanej

- 5 łyżek pasty Tahini

- 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek

- sok z połowy cytryny

- ząbek czosnku

- 8 łyżek zimnej wody

- ulubione przyprawy (kmin rzymski, sól, pieprz, papryka wędzona, suszone pomidory, zioła)

- ulubione dodatki (sezam nasiona, słonecznik nasiona, dynia pestki)

Do odsączonej ciecierzycy dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej wody aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Doprawić wedle uznania.

PS Hummus to doskonałe źródło białka i wapnia za sprawą ciecierzycy i sezamu. Jeśli do sporządzenia humusu użyjecie pasty sezamowej, to zawarta w niej metionina pozwoli uzupełnić białko ciecierzycy, czyniąc je bardziej wartościowym. Dodatkowo zawiera witaminę C i wysoką dawkę żelaza. Są to istotne właściwości dla wegetarian i wegan🙂🌱

Twój komentarz




POKAŻ