Agnieszka Filip
17 Maj

Makaron z indykiem w porach ze szparagami

Sezon szparagowy w pełni , a trwa on zaledwie kilka tygodni, także jeśli jeszcze nie próbowaliście, to czas najwyższy. Czy wiecie, że szparagi były znane już w starożytnym Egipcie, około 5000 lat temu? Potem były dość rzadko spotykane, ale w ostatnim czasie zyskują coraz bardziej na popularności.

Szparagi są bogatym źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu i potasu. Zawierają także sporo magnezu, żelaza oraz witaminy C,A,E.

‼️Ze względu na wysoką zawartość puryn, chorujący na dnę moczanową powinni ich unikać‼️

A dzisiaj przepis na ekspresowy obiad ze szparagami w roli głównej- potrzebujecie około 15 minut- nie pożałujecie😉

Potrzebujemy:

1 ząbek czosnku,

ok. 150 g fileta z indyka,

70 g makaronu pełnoziarnistego,

1 łyżeczka oliwy

1 kawałek pora (50 g)

5 szparagów zielonych

30 g serka śmietankowego

sól, pieprz, pieprz ziołowy

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Od szparagów oddzielić części niejadalne, pokroić je na kawałki o długości około 4 cm i sparzyć wrzątkiem. Mięso pokroić w podłużne paski. Por pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Gdy zmiękną, dodać indyka, następnie szparagi oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Danie podlać wodą i dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Pod koniec dodać serek śmietankowy, sól z pieprzem, ugotowany makaron i wymieszać.

Smacznego!💚

Kcal: 566 B: 43 g/ T: 19 g/ W: 61 g

#dieta #dietetyk #zdrowyobiad #zdroweodżywianie #jemsezonowo #szparagowelove #makaron #pomyslnaobiad #dobrydietetyk

Twój komentarz




POKAŻ