Składniki:
- 250 g daktyli
- 3 duże łyżki masła orzechowego (najlepiej własnej roboty, jeśli kupujecie gotowe masło orzechowe czytajcie zawsze etykietę! Ma być bez dodatku cukru, soli czy oleju palmowego)
- wiórki kokosowe niesiarkowane lub posiekane, uprażone dowolne orzechy
- ewentualnie można użyć kakao
Sposób przygotowania:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy je godzinę czasu. Następnie wrzucamy do robota odcedzone daktyle, dodajemy masło orzechowe (ewentualnie kakao) i wszystko razem ucieramy, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy masę na godzinę do lodówki (można też do zamrażaki, wówczas czas musi być krótszy). Po tym czasie, masa będzie na tyle stężała i plastyczna, że bedziemy mogli łatwo z niej formować kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych lub orzechach. Możemy do środka każdej kuleczki włożyć orzech lub migdał.
Deser jest baaardzo słodki, odżywczy, energetyczny i uzależniający :).
Smacznego!
Twój komentarz