Agnieszka Filip
16 Paź

Snickersowe kulki na jesienne słoty

Jesień, to taka pora roku, która nastraja do częsteszego sięgania po słodkości, a wszystko za sprawą kapryśnej pogody. Humor przestaje dopisywać więc zaczynamy szukać sposobów na jego poprawę- recepty są dwie- aktywność fizyczna oraz małe, słodkie przyjemności od czasu do czasu ;). Dzisiaj bajecznie prosty przepis na na to drugie.

Składniki:

  • 250 g daktyli
  • 3 duże łyżki masła orzechowego (najlepiej własnej roboty, jeśli kupujecie gotowe masło orzechowe czytajcie zawsze etykietę! Ma być bez dodatku cukru, soli czy oleju palmowego)
  • wiórki kokosowe niesiarkowane lub posiekane, uprażone dowolne orzechy
  • ewentualnie można użyć kakao

Sposób przygotowania:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy je godzinę czasu. Następnie wrzucamy do robota odcedzone daktyle, dodajemy masło orzechowe (ewentualnie kakao) i wszystko razem ucieramy, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy masę na godzinę do lodówki (można też do zamrażaki, wówczas czas musi być krótszy). Po tym czasie, masa będzie na tyle stężała i plastyczna, że bedziemy mogli łatwo z niej formować kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych lub orzechach. Możemy do środka każdej kuleczki włożyć orzech lub migdał.

Deser jest baaardzo słodki, odżywczy, energetyczny i uzależniający :).

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ