Ilość składników odpowiada daniu dla 4 osób.
Składniki:
Filet z indyka- 0,5 kg- ja proszę o zemlenie go w sklepie, nigdy nie kupuję gotowych mielonek,
Włoszczyzna mrożona lub świeża 450g,
Cebula- 1 duża sztuka,
Czosnek- 2 ząbki,
Passata pomidorowa- 1 butelka,
Świeże pomidory- opcjonalnie-4 sztuki,
Masło klarowane- 1 łyżka,
Przyprawy suszone- bzaylia, oregano, tymianek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie;
Natka pietruszki- do dekoracji,
Makaron pełnoziarnisty typu spaghetti lub gryczany makaron SOBA- ok. 70g/ osobę
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej masło klarowane, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnęty przez praskę czosnek. Następnie dodaj zmielone mięso z indyka i duś do momentu aż nie będzie surowe, pamiętaj aby mieszać co jakiś czas. Gdy mięso będzie gotowe, wrzucamy rozmrożona włoszczyznę lub świeżą pokrojoną w cieniutkie słupki, dodajemy przyprawy i dalej dusimy przez ok. 5 minut. Na koniec zalewamy całość pomidorową passatą i możemy dodać pokrokojne w kostkę pomidory. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 25- 30 min.
Gotowym sosem polewamy ugotowany w osolonej wodzie makaron i posypujemy dużą ilością świeżej natki pietruszki.
SMACZNEGO!
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.