Do wykonania będziemy potrzebować:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ( ok. 3/4 szklanki suchej kaszy)
- 1 cebulę
- 500 g pieczarek
- 50 g sera mozzarella (twarda, żółta)
- 1 łyżka parmezanu
- 1 jajo
- 2 łyżki oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego lub masła klarowanego
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz, tymianek, oregano
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. W między czasie na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Ściągamy ją z ognia, dodajemy kolejną łyżkę tłuszczu i podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki. Gotowe pieczarki blendujemy na dość gładką masę. Ser ścieramy na tarce (drobne oczka). Do ostudzonej kaszy dodajemy zblendowane pieczarki, cebulkę, starte sery, jajo, posiekany koperek i przyprawy. Wszystko razem mieszamy, lepimy kulki, spłaszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Smacznego!
Twój komentarz