Agnieszka Filip
21 Sty

Pizza z patelni

Dzień dobry w piątek lada moment weekend i z doświadczenia wiem, że niektórym ciężko jest trzymać dietę podczas dni wolnych od pracy . Zostawiam tutaj przepis na pizzę z patelni, do wypróbowania, jeśli najdzie Was ochota na jakiś fast food.

Czego potrzebujemy?

Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal

Drożdże 0.20 g (0,2 g) -

Mąka żytnia 6 łyżek (72 g) 223 kcal

Olej rzepakowy 1 łyżka (10 g) 88 kcal

Oliwki w puszce 5 sztuk (15 g) 17 kcal

Przecier pomidorowy 3 łyżeczki (21 g) 19 kcal

Przyprawa bazylia 1 g (1 g) 2 kcal

Przyprawa kurkuma 1 g (1 g) 3 kcal

Rukola 1 garść (20 g) 3 kcal

Ser mozzarella półtłusty 20 g (20 g) 50 kcal

Sól 1 szczypta (0,25 g) -

Szynka z indyka 2 plastry (20 g) 27 kcal

Woda pół szklanki (110 g) -

Jak to przygotować?

Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.

Smacznego😋

Twój komentarz




POKAŻ