Agnieszka Filip
21 Luty

Pączki w wersji light

Pieczone pączki twarogowe z marmoladą różaną- dla tych, którzy lubią lżejsze wersje tradycyjnych wypieków :). Aczkolwiek jeśli dbacie o to co jecie na codzień, to miejsce na tradycyjnego pączka w Tłusty Czwartek może się znaleźć w Waszym menu.

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej typ 1850
- 250 g sera twarogowego półtłustego
- 1 jajko
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 łyżeczek marmolady różanej.
Sposób przygotowania:
Jajko z serem i ksylitolem zmiksować mikserem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, zagnieść ręcznie ciasto.
Pokroić na osiem części. Do środka dodać marmoladę i dokładnie skleić formując kształt pączka. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odstępy). Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Posypać pudrem z ksylitolu.

Twój komentarz




POKAŻ