Agnieszka Filip
28 Luty

Ciasto marchewkowe

Dzisiaj przepis na pyszne i proste ciasto marchewkowe idealne dla wszystkich, którzy mają chęć na coś słodkiego ale dbają, o to aby tradycyjne słodycze nie pojawiały się w ich diecie zbyt często :)

Składniki (blacha ok. 30 cm x 20 cm):

300g (4-6 sztuk) marchewek

220g (4 sztuki) jaja

150g (15 płaskich łyżek) mąki pszennej

150g (15 płaskich łyżek) mąki żytniej/orkiszowej

100g (10 łyżek) oleju rzepakowego

200g (kubek) jogurtu naturalnego

120g (12 łyżek) ksylitolu/erytrytolu

5g (łyżeczka) proszku do pieczenia

2g (1⁄2 łyżeczki) sody oczyszczonej

5g (łyżeczka) przyprawy do piernika

2g (1⁄2 łyżeczki) cynamonu

W misce dokładnie wymieszać trzepaczką jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać i dodać dwa rodzaje mąki. Wymieszać całość tak, aby masa nie miała grudek i na koniec dodać startą na tarce marchewkę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).

Składniki na krem:

400g (2 sztuki) serka kremowego naturalnego

40g (2 łyżki) masła orzechowego

1g (szczypta) cynamonu

40g (8 łyżeczek) ksylitolu/erytrolu

Wszystkie składniki na krem zblendować. Krem schłodzić. Gdy ciasto ostygnie posmarować je kremem.

Posypka:

40g (4 łyżki) nasion słonecznika

25g (łyżka) miodu

Nasiona podprażyć na suchej patelni, dodać miód i mieszać aż się rozpuści i obklei nasiona. Gotowy słonecznik w miodzie wyłożyć od razu na krem.

Smacznego!😋

Twój komentarz




POKAŻ