Dlaczego warto jeść strączki?
🍅są bogate w witaminy z grupy B
🍅mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego, a więc są szczególnie wartościowe u osób cierpiących na zaparcia
🍅mają niski IG (Indeks Glikemiczny)- są szczególnie ważne dla osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność i wysoki IS (Indeks Sytości)- jesteśmy dłużej najedzeni po posiłku bogatym w strączki.
Składniki:
3-4 papryki kolorowe
200 g ciecierzycy z puszki lub słoika
1 duża cebula
4 duże pieczarki
200 g passaty pomidorowej
suszone pomidory kilka sztuk
przyprawy
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulkę oraz pieczarki i podsmażyć do zarumienienia. Dodać ciecierzyce, suszone pomidory, passatę pomidorową, przyprawy i poddusić. Papryki umyć przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie faszerować ciecierzycą z dodatkami. Piec około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie ( na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg).
Twój komentarz