Agnieszka Filip
31 Marz

Papryka faszerowana ciecierzycą, suszonymi pomidorami i pieczarkami

Piątek, to dzień w którym znaczna część osób wybiera bezmięsny obiad- zazwyczaj jest to ryba🐟, a gdyby tak spróbować coś innego? Moja propozycja to papryka faszerowana ciecierzycą, pieczarkami i suszonymi pomidorami 👌

Nasiona roślin strączkowych nie królują zbyt często na naszych talerzach 🙁, a szkoda bo są bogatym źródłem wielu wartości odżywczych.

Dlaczego warto jeść strączki?

🍅są bogate w witaminy z grupy B

🍅mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego, a więc są szczególnie wartościowe u osób cierpiących na zaparcia

🍅mają niski IG (Indeks Glikemiczny)- są szczególnie ważne dla osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność i wysoki IS (Indeks Sytości)- jesteśmy dłużej najedzeni po posiłku bogatym w strączki.

Składniki:

3-4 papryki kolorowe

200 g ciecierzycy z puszki lub słoika

1 duża cebula

4 duże pieczarki

200 g passaty pomidorowej

suszone pomidory kilka sztuk

przyprawy

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulkę oraz pieczarki i podsmażyć do zarumienienia. Dodać ciecierzyce, suszone pomidory, passatę pomidorową, przyprawy i poddusić. Papryki umyć przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie faszerować ciecierzycą z dodatkami. Piec około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie ( na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg).

Twój komentarz




POKAŻ