Agnieszka Filip
28 Kwie

Budyniowe ciasto z truskawkami

Szukacie przepisu na lekkie, wiosenne ciasto? A może potrzebujecie lekkiego deseru, którym poczęstujecie gości podczas zbliżającego się długiego weekendu?🧁😋 Spróbujcie budyniowego ciasta z truskawkami🍓🍓🍓- szybkie w wykonaniu i lekkie dla podniebienia 😉

Składniki:

- 700ml mleka

- 80g (2 opakowania) budyniu waniliowego

- 100g erytrolu

- 40g (2 sztuki) żółtka jaja

- 12g (1.5 łyżki) żelatyny

- 300g truskawek

- 80g biszkoptów bez cukru

 

Biszkopty rozłożyć w silikonowej tortownicy. W garnku zagrzać 500ml mleka razem z erytrolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia masy na wolnym ogniu. Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać. Przelać masę na biszkopty. Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

 

Smacznego :) ❤️🧡💛

Twój komentarz




POKAŻ