Agnieszka Filip
08 Kwie

Rolada szpinakowa z łososiem

Święta tuż, tuż więc w tym tygodniu będą pojawiać się przepisy, które z powodzeniem możecie wykorzystać podczas zbliżającej się Wielkanocy 🐣🐰🎋. Dzisiaj rolada szpinakowa z łososiem- z przepisu wychodzi 12 porcji po 100 kcal każda 🙂🐟🌱.

Potrzebujemy:

Szpinak mrożony 350 g

3 duże jaja

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczkę soku z cytryny

2 ząbki czosnku

200 g łososia wędzonego

250 g śmietankowego serka chrzanowego

2 łyżki koperku

Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje.

Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z

cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie

połączyć z masa szpinakową. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

(blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok.

20 min. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Ciasto powinno być elastyczne i

miękkie. Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek

i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h. Po wyjęciu z lodówki

kroić w ok 1,5cm plastry.

Smacznego!💚💛💙

Twój komentarz




POKAŻ