Potrzebujemy:
Szpinak mrożony 350 g
3 duże jaja
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczkę soku z cytryny
2 ząbki czosnku
200 g łososia wędzonego
250 g śmietankowego serka chrzanowego
2 łyżki koperku
Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje.
Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z
cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie
połączyć z masa szpinakową. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
(blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok.
20 min. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Ciasto powinno być elastyczne i
miękkie. Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek
i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h. Po wyjęciu z lodówki
kroić w ok 1,5cm plastry.
Smacznego!💚💛💙
Twój komentarz