Składniki na 8-10 kotletów
2,5 szklanki startego kalafiora / 1/2 kalafiora
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
1/2 szklanki ziaren słonecznika , podprażonych na suchej patelni i posiekanych
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
1/4 szklanki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki syropu z agawy
1 1/2 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodyga zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.
Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.
Porady:
Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwiej się lepią.
Kontakt:
- 509 614 517
Agnieszka Filip
OPINIA PACJENTA: Gorąco polecam panią dietetyk wszystkim którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Jest miła potrafi zmotywować do pracy nad sobą by osiągnąć cel. Dieta jest prosta i łatwa w wykonaniu. Ja osiągnęłam swój cel i jestem bardzo zadowolona.
16.03.2017
Twój komentarz