Agnieszka Filip
03 Sier

3 sierpnia- Dzień Arbuza- co warto wiedzieć?

Czy wiedzieliście, że owoc ten może być uważany również za warzywo, ponieważ należy do rodziny dyniowatych. W 92 % składa się z wody, dlatego będzie bardzo dobrym źródłem nawodnienia organizmu.

Co jeszcze warto wiedzieć o tym owocu/ warzywie?

🍉Arbuz dostarcza witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6 oraz B9), witaminy C, E i K. Zawiera również minerały, takie jak: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.

🍉Jest źródłem przeciwzapalnych antyoksydantów.

🍉Likopen zawarty w arbuzie działa protekcyjnie w kierunku chorób serca.

🍉Sok z miąższu arbuza może zmniejszyć bóle mięśni po intensywnych treningach.

🍉Arbuz według najnowszych danych posiada niski indeks glikemiczny! Co więcej, ładunek glikemiczny arbuza jest naprawdę niski, jedynie 6,5, co oznacza, że może znaleźć się także w dietach o niskim ładunku glikemicznym (oczywiście w odpowiednim połączeniu).

Twój komentarz




POKAŻ