Potrzebujemy:
120 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
2 dojrzałe banany
duży jogurt naturalny (koniecznie gęsty) lub grecki (300 g)
1,5 szklanki mąki orkiszowej
1/2 łyżeczki sody
Składniki na polewę:
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
orzechy do dekoracji
Czekoladę kruszymy, rozpuszczamy w małym rondelku wraz z olejem kokosowym, mieszamy, (nie zagotowujemy!),odstawiamy do przestygnięcia.
W misce mieszamy ze sobą łyżką, (nie ma konieczności używania miksera): jogurt, mąkę, sodę, przestygniętą czekoladę. Na końcu dodajemy lekko rozgniecione widelcem banany, całość mieszamy za pomocą łyżki. Przelewamy masę do foremki (u mnie mała bo o rozmiarze 22 x 14 cm, możecie użyć keksówki), wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.
Gdy ciasto się upiecze, przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy wraz z łyżką masła, mieszamy, polewamy nią upieczone brownie. Dekorujemy posiekanymi orzechami. Smacznego!
Twój komentarz