Agnieszka Filip
20 Sty

Fit brownie z bananami

Dzisiaj piąteczek, zaraz weekendwięc przychodzę do Was z propozycją na szybkie ciacho, dla wszystkich fanów czekolady - fit brownie z bananami. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało .

Potrzebujemy:

120 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao

3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego

2 dojrzałe banany

duży jogurt naturalny (koniecznie gęsty) lub grecki (300 g)

1,5 szklanki mąki orkiszowej

1/2 łyżeczki sody

Składniki na polewę:

50 g czekolady gorzkiej

1 łyżka masła lub oleju kokosowego

orzechy do dekoracji

Czekoladę kruszymy, rozpuszczamy w małym rondelku wraz z olejem kokosowym, mieszamy, (nie zagotowujemy!),odstawiamy do przestygnięcia.

W misce mieszamy ze sobą łyżką, (nie ma konieczności używania miksera): jogurt, mąkę, sodę, przestygniętą czekoladę. Na końcu dodajemy lekko rozgniecione widelcem banany, całość mieszamy za pomocą łyżki. Przelewamy masę do foremki (u mnie mała bo o rozmiarze 22 x 14 cm, możecie użyć keksówki), wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni.

Gdy ciasto się upiecze, przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy wraz z łyżką masła, mieszamy, polewamy nią upieczone brownie. Dekorujemy posiekanymi orzechami. Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ