Składniki:
Jabłko- pół małej sztuki- najlepiej sprawdzi się szara reneta
1 jajo
Skyr 70 g
Mąka pszenna 30 g
Masło orzechowe dobrej jakości 15 g
Olej rzepakowy 10 g
Proszek do pieczenia pół łyżeczki
Wiśnie mrożone bez pestek 10 sztuk
Szczypta cynamonu
Erytrol 10 g
Przepis:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, erytrol, wlać olej olej lniany, wbić jajo, wszystko wymieszać rózgą. Jabłko obrać i pokroić w cienkie plasterki, dodać do ciasta, dodać cynamon. Całość wymieszać. Smażyć na patelni naleśnikowej bez tłuszczu. Sos orzechowy: do masła orzechowego dodajemy 2 łyżki wrzątku i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, gotowym sosem polewamy placuszki i posypujemy dowolnymi owocami jagodowymi (oprócz wiśni sprawdzą się maliny, borówki, porzeczki, truskawki itp.)
Podana porcja to ok.400 kcal B:20g W: 38g T:23g
Twój komentarz