Agnieszka Filip
22 Luty

Skyrowe placuszki z jabłkami i sosem orzechowym

Pyszne i proste racuszki ze skyru z jabłkami. Pokochacie je Wy i Wasze dzieci :) polecam na leniwe weekendowe śniadanko.

Składniki:

Jabłko- pół małej sztuki- najlepiej sprawdzi się szara reneta

1 jajo

Skyr 70 g

Mąka pszenna 30 g

Masło orzechowe dobrej jakości 15 g

Olej rzepakowy 10 g

Proszek do pieczenia pół łyżeczki

Wiśnie mrożone bez pestek 10 sztuk

Szczypta cynamonu

Erytrol 10 g

 

Przepis:

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, erytrol, wlać olej olej lniany, wbić jajo, wszystko wymieszać rózgą. Jabłko obrać i pokroić w cienkie plasterki, dodać do ciasta, dodać cynamon. Całość wymieszać. Smażyć na patelni naleśnikowej bez tłuszczu. Sos orzechowy: do masła orzechowego dodajemy 2 łyżki wrzątku i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, gotowym sosem polewamy placuszki i posypujemy dowolnymi owocami jagodowymi (oprócz wiśni sprawdzą się maliny, borówki, porzeczki, truskawki itp.)

Podana porcja to ok.400 kcal B:20g W: 38g T:23g

Twój komentarz




POKAŻ