ziołowe przyprawy - ich dodatek do potraw pomaga ograniczyć sól w diecie. Wydobędą one smak z potraw, a część z nich np. kolendra, cynamon, czosnek, imbir pozytywnie wpływa na profil lipidowy i pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
suszone morele - są bogate w potas, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Pamiętajmy jednak o umiarze, ponieważ suszone owoce mają wyższy indeks glikemiczny.
pełnoziarniste produkty zbożowe - są źródłem witamin, minerałów i błonnika pokarmowego, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i obniżyć ciśnienie krwi.
pomidory i przetwory pomidorowe, które zawierają likopen, który zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej i pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
orzechy - są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem
nasiona roślin strączkowych - bogate w potas, który jest antagonistą sodu i pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Twój komentarz