Szparagi są bogatym źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu i potasu. Zawierają także sporo magnezu, żelaza oraz witaminy C,A,E.
Ze względu na wysoką zawartość puryn, chorujący na dnę moczanową powinni ich unikać
A dzisiaj przepis na ekspresowy obiad ze szparagami w roli głównej- potrzebujecie około 15 minut- nie pożałujecie
Potrzebujemy:
1 ząbek czosnku,
ok. 150 g fileta z indyka,
70 g makaronu pełnoziarnistego,
1 łyżeczka oliwy
1 kawałek pora (50 g)
5 szparagów zielonych
30 g serka śmietankowego
sól, pieprz, pieprz ziołowy
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Od szparagów oddzielić części niejadalne, pokroić je na kawałki o długości około 4 cm i sparzyć wrzątkiem. Mięso pokroić w podłużne paski. Por pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Gdy zmiękną, dodać indyka, następnie szparagi oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Danie podlać wodą i dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Pod koniec dodać serek śmietankowy, sól z pieprzem, ugotowany makaron i wymieszać.
Smacznego!
Kcal: 566 B: 43 g/ T: 19 g/ W: 61 g
#dieta #dietetyk #zdrowyobiad #zdroweodżywianie #jemsezonowo #szparagowelove #makaron #pomyslnaobiad #dobrydietetyk
Twój komentarz