Zacznijmy od tego, że połączenie pomidora z ogórkiem NIE POWODUJE powstawania szkodliwych dla nas związków, spokojnie można łączyć te dwa warzywa ze sobą. O co więc tak naprawdę chodzi?
Ogórek zawiera enzym utleniający wit. C- askorbinazę. Oczywiście na stabilność witaminy C wpływ ma nie tylko wspomniany enzym ale także inne czynniki jak np. dostępność tlenu, promieniowanie UV, podwyższona temperatura czy obecność metali ciężkich.
Zasada ta dotyczy wszystkich warzyw i owoców zawierających kwas askorbinowy (wit. C)- jak np. papryka, jarmuż, brokuł, kalafior, kapusta, brukselka, kalarepa czy porzeczki, truskawki, cytrusy.
Na szczęście pomidor nie jest jedynym i znaczącym źródłem wit. C w naszej diecie, stąd łączenie go z ogórkiem nie będzie znacząco rzutować na zawartość tej witaminy w naszej diecie.
Jak zmniejszyć działanie enzymu askorbinazy?
Można obniżyć pH posiłku poprzez dodanie do potrawy soku z cytryny, limonki lub octu balsamicznego.
Twój komentarz