Agnieszka Filip
28 Sier

Obalamy dietetyczne mity- czy można łączyć pomidora z ogórkiem?

Jak to jest z tym połączeniem pomidora z ogórkiem? Wolno, nie wolno? Wokół tego połącznia narosło wiele mitów, a pytanie to co jakiś czas pada w gabinecie. Spróbujemy dzisiaj się z tym rozprawić.

Zacznijmy od tego, że połączenie pomidora z ogórkiem NIE POWODUJE powstawania szkodliwych dla nas związków, spokojnie można łączyć te dwa warzywa ze sobą. O co więc tak naprawdę chodzi?

🥒Ogórek zawiera enzym utleniający wit. C- askorbinazę. Oczywiście na stabilność witaminy C wpływ ma nie tylko wspomniany enzym ale także inne czynniki jak np. dostępność tlenu, promieniowanie UV, podwyższona temperatura czy obecność metali ciężkich.

🫑Zasada ta dotyczy wszystkich warzyw i owoców zawierających kwas askorbinowy (wit. C)- jak np. papryka, jarmuż, brokuł, kalafior, kapusta, brukselka, kalarepa czy porzeczki, truskawki, cytrusy.

🍅Na szczęście pomidor nie jest jedynym i znaczącym źródłem wit. C w naszej diecie, stąd łączenie go z ogórkiem nie będzie znacząco rzutować na zawartość tej witaminy w naszej diecie.

👉Jak zmniejszyć działanie enzymu askorbinazy?

Można obniżyć pH posiłku poprzez dodanie do potrawy soku z cytryny, limonki lub octu balsamicznego🥗.

#mitydietetyczne #pomidor #ogórek #dietetykradzi

Twój komentarz




POKAŻ